Inspirasjon på Instagram

For oss som husker livet før Internett (!) kan sosiale medier fortone seg som rene godteposen. Da jeg begynte å utforske de ulike arenaene som finnes innen fagkretsen min dukket det opp masse bra. På de ulike plattformene finnes påfyll i alle varianter, fra det mest faglige og rigide til de mest kreative og underholdende. Mine favoritter viser seg ofte å være relativt uformelle, men like fullt godt faglig forankret på sine felt.

Jeg er glad i språk, og følger humorkontoer som @badesken og @gsbreivik – disse dykker i forsider og overskrifter i de mange lokalavisene vi har i Norge. Når journalister skal sammenfatte saker på få ord, gjelder det å velge ordene med omhu.

Skråblikk på lokalaviser er disse gode til!

På den litt mer seriøse siden lærer jeg alltid noe av @din_skrivementor. Det er lett å legge til seg uvaner og slurvefeil, men noen ganger skriver man som man lærte på barneskolen uten å tenke over at språk ikke er en konstant størrelse. Jeg husker godt vi lærte å skrive hvalp, hveps og hverken da jeg var liten, men i løpet av få år ble det valp, veps og verken. Nå er såvidt jeg vet begge deler lov. Det er uansett veldig verdifullt med slike påminnelser, og særlig inspirerende når det kommer i så ryddig og enkel oversikt som hos @din_skrivementor. Skrivereglene kobles til gode eksempler, og gjør at det er lettere å huske.

Gode tips til å skrive bedre!

Innen kreativ skriving er det også masse inspirasjon å få av kontoer som @skriveliv1 og @litteratur_for_alle. Jeg liker at innleggene er en fin variasjon av bokanbefalinger, inspirasjonsinnlegg med gode tanker om fenomener i tiden, samt glimt fra egne opplevelser og reiser som har hatt betydning. Når ulike stemmer kommer sammen gir det mat for tanker og refleksjon, og det er noe av det jeg synes er finest med kontoer som dette – det er ikke sikkert hvert tema eller hvert spørsmål er nytt, men det får en vinkling som er ny, som inspirerer og som viser hvor mange måter det er å se en og samme sak på. I tillegg har @litteratur_for_alle kurs i Shared Reading, og @skriveliv1 har podkast med tips og råd rundt kreativ skriving.

Kurs, podkaster og masse inspirasjon

Andre favoritter er utgitte forfattere, de spenner fra debutanter og foreløpig lite kjente til de helt store. Det som er så fint med sosiale medier er at alle er så tilgjengelige. Jeg opplever iallfall at det er en positiv tone og et genuint ønske om å ha kontakt med lesere og publikum uansett hvor «store» de er. Det gjelder helt opp til de som er så berømte at de har egne ansatte til å styre sosiale medier, selvsagt. I tillegg til de som gir ut bøker jevnlig, er det også mange bokelskere som lager omtaler og tipser om alt mulig innen litteraturen – og dette er helt gull, for det er lett å bli vanemenneske når man strekker seg etter en ny bok.

Bøker er et unikt eksempel på bærbar magi.

Stephen King

Jeg pleier eksempelvis å påstå jeg ikke liker fantasy og scifi, men ved nærmere ettertanke elsker jeg Harry Potter og Game of Thrones – så det gjelder å vippe opp skylappene og la seg introdusere til de mest obskure sjangre! Mange spennede mennesker med helt ulike innfallsvinkler, det er det som er berikende. Ved å søke opp emneknagger som skriveglede, leseglede, bokomtaler og liknende vil du finne masse inspirasjon fra store og små kontoer på IG, i tillegg til de mer åpenbare aktørene @litteraturhuset, de ulike forlagene og biblioteker over det ganske land.

Hvis en ikke orker å holde seg oppdatert på mange ulike plattformer kan man holde seg til «gamlemåten» – lage seg bokmerker i nettleseren eller finne disse sidene på Facebook, for de som ønsker å lese på større skjerm og navigere enklere i menyer og innlegg. Anbefaler absolutt en emneknagg-safari!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s